Otoplastie (oorcorrectie voor afstaande oren)

Wat is een otoplastie?

Een otoplastie, ook wel oorcorrectie genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij de stand of vorm van de oorschelpen wordt aangepast. Meestal gebeurt dit om afstaande oren (ook wel ‘flaporen’ genoemd) dichter tegen het hoofd te plaatsen. De ingreep kan zowel om cosmetische als psychosociale redenen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij kinderen of volwassenen die hinder ondervinden van opmerkingen of schaamte over hun oorstand.

Waarom een otoplastie?

Afstaande oren zijn meestal het gevolg van een onschuldige, aangeborende afwijkende kraakbeenstructuur van het oor. Dit is onschuldig, maar kan psychisch belastend zijn, vooral op jonge leeftijd. Otoplastie kan dan bijdragen aan een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. De ingreep wordt vaak uitgevoerd bij kinderen vanaf 5 à 6 jaar, wanneer het oor voldoende gegroeid is en het kind er eventueel al last van heeft.

 

De ingreep

Een otoplastie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Dit kan onder plaatstelijke verdoving of algemene verdoving en wordt besproken tijdens de consultatie. Tijdens de operatie maakt de arts een sneetje aan de achterkant van het oor, waarna het kraakbeen wordt blootgelegd en in de juiste vorm wordt gebracht. Vervolgens wordt het kraakbeen veelal met hechtingen in de gewenste stand vastgezet. De huid wordt daarna gehecht en het oor wordt verbonden met een stevig verband of een hoofdverband.

Resultaat

Het resultaat van een otoplastie is doorgaans blijvend en zichtbaar zodra de zwelling is afgenomen, meestal na enkele weken. De littekens zijn subtiel en bevinden zich aan de achterkant van het oor, dus nauwelijks zichtbaar.

Herstel en nazorg

Na de operatie:

Draagt u meestal een 3-5 dagen een compressief verband ter bescherming, daarna aangevuld met een licht aansluitende haarband voor 1 tot 2 weken (te bespreken met de arts)
Na het verwijderen van het verband krijgt u het advies om ’s nachts nog een haarband of oorbeschermer te dragen gedurende enkele weken (kan tot 3 maanden gevraagd worden).

Zwelling, gevoeligheid en blauwe plekken zijn normaal en trekken meestal binnen enkele weken weg. Onhoudbare pijn aan een kant is een alarmsymptoom en dient door een arts bekeken te worden.

Hechtingen worden na 2 weken verwijderd.

Het is belangrijk om de eerste dagen rust te nemen en lichamelijke inspanning, zoals sport, te vermijden. 

Risico’s en complicaties

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s. Mogelijke complicaties zijn:

Infectie van de wonde

Nabloeding of bloeduitstorting (hematoom). Dit dient gedraineerd te worden om het risico op een 'bloemkool oor ' te verminderen.

Asymmetrie of ontevredenheid over het resultaat

Gevoelsveranderingen in de oorschelp (tijdelijk of blijvend)

Littekenvorming of het terugveren van het oor (recidief)

Deze complicaties komen zelden voor en worden in de meeste gevallen goed behandeld.